Arag√≥ aposta per l’√ļs de fertilitzants org√†nics procedents dels purins i fems

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern d’Arag√≥, Joaqu√≠n Olona, ha recalcat que ‚ÄúArag√≥ vol ser la primera Comunitat a assumir el repte de substituir els fertilitzants minerals pels org√†nics procedents dels purins i fems‚ÄĚ.

Durant la seva participaci√≥ a la I Trobada Internacional Renowagro, el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern d’Arag√≥, Joaqu√≠n Olona, ha subratllat que ¬ęel problema no √©s la fertilitzaci√≥ en si mateixa, sin√≥ la gesti√≥ inefica√ß del nitrogen fruit del desacoblament entre la demanda (agricultura) i l’oferta (ramaderia i ind√ļstria qu√≠mica)¬Ľ. El que el conseller proposa √©s modificar el model vigent de gesti√≥ del nitrogen, ‚Äúque √©s molt cost√≥s i ineficient des del punt de vista econ√≤mic i ambiental‚ÄĚ. Per aix√≤, ‚Äúla discussi√≥ no deu ser si necessitem nitrogen o no sin√≥ d’on ve i com ho apliquem‚ÄĚ. En aquest sentit, Olona ha recalcat que ‚ÄúArag√≥ vol ser la primera Comunitat a assumir el repte de substituir els fertilitzants minerals pels org√†nics procedents dels purins i fems‚ÄĚ.

Es d√≥na la paradoxa que ‚Äúexistint un exc√©s de nitrogen, l’encariment del gas natural ‚Äďtamb√© utilitzat massivament per a la s√≠ntesi industrial de l’amon√≠ac‚Äď, els fertilitzants nitrogenats minerals mostren en aquests moments uns preus prohibitius per als agricultors alhora que hi ha barreres normatives i tecnol√≤giques per a l’√ļs fertilitzant dels purins i els fems‚ÄĚ, ha destacat el conseller.

En definitiva, l’aposta del Govern d’Arag√≥ per afrontar el desafiament del nitrogen passa per impulsar la R+D per transformar els purins en fertilitzants, promoure canvis normatius que permetin cobrir les necessitats dels cultius amb purins i els seus derivats fertilitzants i fomentar la cooperaci√≥ imprescindible entre agricultura (demanda de nitrogen) i ramaderia (oferta de nitrogen i altres nutrients).

Font de l’informaci√≥ Arag√≥n Hoy

Espa√Īol